Askom gaat creatief de crisis door

Askom

Lochem – De Askom groep in Lochem is een bedrijf in beweging. De onderneming van Ingrid van Zuilekom en haar partner Gerrit van Asperen is van oorsprong gespecialiseerd in laswerk en het opleiden van lassers, maar sinds enige tijd wordt het blikveld flink verbreedt. Zoon Jelle van Asperen startte vorig jaar met Askom-CCTV de verkoop van bewakingscamera’s, met Plastrac worden er tests gedaan voor de plastic verpakkingen van levensmiddelen en bovendien werd er onlangs een nieuw product ontwikkeld: de safebox.

Aan de Kwinkweerd in Lochem wordt hard gewerkt door het stel en hun werknemers. Zo’n 35 lassers hebben ze in dienst, die vooral gedetacheerd worden bij andere bedrijven en dus veel op pad zijn. Van Asperen: “We zijn op lasgebied een specialistisch bedrijf, doen vooral het bijzondere laswerk. Eenvoudig productielaswerk in de bouw is er door de crisis bijna niet meer, maar het specialistische maatwerk doen we nog volop.” In het bedrijfspand van Askom is ook een lasschool gevestigd, waar onder anderen het eigen personeel qua kennis up-to-date wordt gehouden. Daarnaast leiden de lasmeesters er ook personeel van andere bedrijven op, desgewenst ook op locatie. In een grote hal naast de bedrijfswoning van het Lochemse stel staan achterin verschillende hokjes waar lassers hun vaardigheden kunnen oefenen. Voor de theorie is de kantine als een soort klaslokaal ingericht, met schoolbord en al. Van Zuilekom: “Qua opleiden is er bij ons veel mogelijk. Er zijn veel bedrijven die hun personeel bijvoorbeeld in de avonduren bij ons laten bijscholen. Juist in de crisistijd is het belangrijk om toch te blijven investeren in kennis, want daardoor kom je er uiteindelijk alleen maar sterker uit. Dat proberen we bij ons eigen personeel ook zoveel mogelijk te doen.” Naast het laswerk voert het personeel van Askom ook veel andere werkzaamheden uit. Van Asperen: “We doen veel onderhoudswerk aan machines, zoals bijvoorbeeld vuilverbrandingsinstallaties. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook een gasleidingnetwerk aanleggen en allerlei krachtberekeningen maken voor de inrichting van een bedrijfshal. Het komt er eigenlijk op neer dat als iemand een nieuwe bedrijfshal zou willen inrichten wij alles kunnen aanleggen.”

Van Zuilekom en van Asperen namen enkele jaren geleden het bedrijf over en kochten een bedrijfsruimte en naastgelegen woning in Lochem. Van Zuilekom: “We wilden graag die combinatie, ook al heeft het natuurlijk ook nadelen om naast je eigen bedrijf te wonen. Werk en privé lopen dan toch meer door elkaar heen.” Door de crisis moest het personeelsbestand weliswaar worden ingekrompen, maar dat betekent niet dat het stel stil zit tot er weer betere tijden aan gaan komen. Om minder afhankelijk te zijn van één sector proberen ze de Askom groep langzamerhand om te vormen tot een veelzijdig bedrijf. De nieuwste stap: een safebox. Een soort kluisje voor in de vrachtwagen, camper of auto, waarmee diefstal van waardevolle spullen voorkomen kan worden. Van Zuilekom: “We maakten in onze omgeving een paar keer mee dat mensen beroofd werden van hun spullen en dachten toen: daar kunnen we iets aan doen. Toen hebben we de safebox ontwikkeld om diefstal te voorkomen. We denken dat het aan kan gaan slaan, want het maakt mensen veel minder kwetsbaar.” De safebox is een klein stalen kluisje dat met een ketting bevestigd kan worden aan bijvoorbeeld een autostoel. Van Asperen: “Je moet wel een knappe jongen zijn om dit open te krijgen, dat is bijna onmogelijk.” De safebox is net ontwikkeld en ligt vooralsnog alleen in één automaterialenzaak, maar daar moet snel verandering in komen als het aan de twee ligt.

In de bedrijfshal zijn ondertussen een paar trouwe medewerkers druk bezig. Wim Schuurman is 67, maar gaat nog vrolijk door met werken. Van Asperen: “Met Wim hebben we veel specialistische kennis in huis, dus we zijn blij dat we hem erbij hebben.” Hans te Lintelo is even verderop druk voor  Plastrac, een ander onderdeel van de Askom groep. Te Lintelo: “Plastic verpakkingen van levensmiddelen bepalen voor een belangrijk deel de houdbaarheidsdatum. Wij kunnen met de machines die we hier hebben precies kleur en samenstelling van het materiaal bepalen en afstemmen op de gewenste kwaliteit.” Te Lintelo laat als voorbeeld een ketchupflesje van Heinz zien waar hij aan werkte. “We doen veel voor grote bedrijven, ook in het buitenland.”

Hoewel lassen toch de hoofdmoot blijft probeert Askom zo op een creatieve manier de moeilijke economische tijden door te komen. En met succes, zo blijkt. Van Asperen: “Je moet ook in mindere tijden blijven investeren, anders red je het niet. Wij onderscheiden ons door onze specialistische kennis op technisch gebied en dat zien opdrachtgevers ook.”

CCTV

Jelle van Asperen is nog jong, maar ook de nieuwe generatie van Asperen zit niet stil. Met zijn bedrijfsonderdeel CCTV is hij sinds 2011 bezig om een naam op te bouwen in de bewaking door middel van videocamera’s. Toen hij eerder bij een installatiebedrijf werkte dat ook videocamera’s verkocht deed hij veel kennis op die hem nu goed van pas komt. Van Asperen: “Er is heel veel mogelijk qua camera’s op beveiligingsgebied, het is technologie die zich snel ontwikkeld. Zo heb je nu intelligente systemen die verschillende objecten kunnen onderscheiden, zodat het systeem alleen registreert wat het moet registreren.”

Van Asperen begon met de beveiliging van het terrein van voetbalvereniging Hector in Goor. “Daar zijn sindsdien al verschillende vernielingen en een incident met een scheidsrechter mee vastgelegd. Verder zijn de systemen ook heel aantrekkelijk voor bedrijven of particulieren die een terrein hebben waar niet altijd direct toezicht op is.”

Inmiddels is van Asperen al met veel nieuwe opdrachten bezig en investeert hij veel van zijn tijd in het opdoen van kennis over camerasystemen. “Het grote voordeel is dat ik niet groot inkoop en dus niet met verouderde systemen werk. Veel mensen weten vaak niet wat er mogelijk is op het gebied van camerabeveiliging en dus wordt ze vaak niet het best passende systeem verkocht. Ik investeer daar wel veel tijd in en kan dus goede adviezen geven. Dat hoeft niet eens altijd veel te kosten, goede camerasystemen heb je in verschillende prijsklassen.”