Besluit warmtepompen wisselend ontvangen

Zutphen – De bewoners van de Zutphense wijk De Teuge zijn niet eensgezind over het besluit om te stoppen met het warmtepompproject in de wijk. Maandag maakte de gemeente Zutphen  namens overleggroep de Teuge bekend dat alle woningen binnen een jaar over zullen gaan naar individuele energievoorzieningen in plaats van de collectieve warmtepompvoorziening. Bovendien komt er een fonds waaruit de overgang bekostigd wordt en waarmee in de tussentijd ook extra kosten voor reparaties van de warmtepompen worden gecompenseerd.

Het warmtepompsysteem in De Teuge was bedoeld als milieuvriendelijk en kostenbesparend project, maar het liep anders. Er waren veel storingen in het systeem, met hoge reparatiekosten voor de huiseigenaren als gevolg. Bovendien vroegen de pompen veel energie, waardoor de milieuvriendelijkheid van het systeem een stuk minder werd en ook de energierekeningen opliepen.

Wijkbewoner en vaste vervanger bij de CDA-raadsfractie Hein Brunsveld denkt dat het gros van de bewoners wel tevreden is dat er gestopt gaat worden met de warmtepompen. “Ik weet dat er mensen waren die echt hoge energierekeningen hadden. Het was ook niet altijd verklaarbaar, want bij anderen met een vergelijkbare gezinsgrootte viel het soms ook weer mee. Bovendien zijn sommigen ook nog eens duizenden euro kwijt geweest aan reparaties of vervanging van de pompen.” Toch betreurd Brunsveld het mislukken van het project. “In het begin was iedereen wel enthousiast, het leken mooie plannen. Maar dat zakte toch wel flink weg. Er is denk ik ook niet één duidelijke oorzaak van het mislukken van het project aan te wijzen; het is een combinatie van factoren.”

Een bewoner van de Sonsvelthof in De Teuge vind het ook jammer dat de warmtepompen gaan verdwijnen: “We vonden het idee wel goed, een mooie manier om milieuvriendelijk met energie bezig te zijn. We merkten wel dat ons energieverbruik jaarlijks steeds wat verder opliep, maar ik vind het moeilijk te zeggen of dat nu door de warmtepompen komt of niet. Ik heb geen idee of ons verbruik echt veel hoger lag dan gemiddeld.”

Een andere bewoner is wel blij met het besluit. “Het ging gewoon niet, er waren teveel problemen en te hoge kosten. Het is een mislukt experiment gebleken.”

Voorzitter van belangenvereniging De Teuge Robert van den Breemen wilde het besluit van de overleggroep gisteren nog niet nader toelichten. “Ik zou graag meer vertellen, maar om het overleg over de verdere uitwerking van de besluiten niet te schaden hebben we met elkaar afgesproken nog even stil te blijven.”