Boer zoekt zonnepanelen – Arragon

Arragon

Zutphen – Tijdens de gezellige donderdagmarkt in de Zutphense binnenstad is het een komen en gaan van bezoekers bij de vele vol uitgestalde kramen met etenswaren en kleding. Eén van die vele kraampjes is de groentekraam van Jan van Arragon, die op zijn akkers biologisch geteelde groenten en fruit verbouwt.

Van Arragon begon onlangs de succesvolle actie ‘Boer zoekt zonnepanelen’. De biologische stadsboer besloot enige tijd geleden om via het Zutphense project Solarblitz zonnepanelen aan te schaffen voor zijn huis. Een duurzame investering, maar ook een kostbare. En dus bedacht van Arragon een project om zijn investering mee te financieren: ‘Boer zoekt zonnepanelen’. Klanten kopen voor vijftig euro een certificaat, de opbrengst gaat rechtstreeks naar de financiering van de zonnepanelen. Met dat certificaat kunnen de deelnemers aan het project in een periode van twee jaar voor vijftig euro groenten en fruit bij van Arragons marktkraam kopen.

Van Arragon: “Het idee ontstond toen ik met een paar andere biologische boeren om de tafel zat. Ik vertelde over mijn plannen om zonnepanelen aan te schaffen, maar het was nogal een grote investering voor mij. Toen bedachten we dit project. Het idee is heel mooi: ik ben zeker van de afzet van mijn eigen geteelde biologische groenten en de afnemers zijn de katalysator van mijn duurzame investering.”

Het project loopt als een trein; van Arragon moet vijftig certificaten verkopen om zijn zonnepanelen te kunnen betalen en heeft er na vijf dagen op de markt al vierendertig verkocht. “Die vijftig ga ik dus wel halen, mensen reageren er erg positief op. Het kost ze in feite ook niets extra, ze betalen alleen vooruit.” De panelen zijn inmiddels alvast bestelt, over ongeveer vier weken moeten ze in werking zijn op het huis van van Arragon. “Ik ga de deelnemers dan ook uitnodigen voor een borrel bij mij thuis om het te vieren en het resultaat te laten zien.”

Jan van Arragon staat sinds vijf jaar met zijn kraam op de markt. Hij verkoopt er biologisch geteelde groenten en fruit die hij op zijn eigen akkers in Almen en Voorst verbouwt. “Het is daarbij voor mij belangrijk om zonder dierlijke mest of compost te verbouwen, omdat dat niet goed is voor mens en plant.” Van de slechte economische situatie merkt van Arragon weinig: “Het is hier op de markt altijd druk, het gaat eigenlijk alleen maar steeds beter. Vooral de zaterdagmarkt is de laatste tijd echt in opkomst. Mensen waarderen ook heel erg het lokale en biologische aspect van mijn producten. Ik vind het mooi om zo veel mogelijk lokaal te doen, zoals met mijn streekproducten. Maar ik ben bijvoorbeeld ook bezig met de pluktuin aan de Weg naar Vierakker en het project ‘Eten uit de buurt’. Allemaal initiatieven om vooral lokaal en duurzaam bezig te zijn.

 

Zie voor meer informatie: www.bioakker.nl