Bomenkap Winterswijk van start

Bomenkap WinterswijkWinterswijk – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gisterochtend begonnen met het kappen van bomen in Winterswijk. In de Achterhoekse plaats werd onlangs een Aziatische boktor gevonden. De boktor is zeer schadelijk voor sommige bomen, aangezien de larven zich een weg door het hout vreten en op die manier onherstelbare schade toe kunnen brengen.

Medewerkers van de NVWA begonnen gisteren met hun werkzaamheden in de Winterswijkse straat Beuzenes en omgeving. In het gebied werd tot nu toe weliswaar slechts èèn boktor aangetroffen, toch werden er direct maatregelen getroffen om verdere verspreiding te voorkomen. Eind vorige week was tijdens een inspectieronde al bepaald welke bomen moeten verdwijnen in een straal van honderd meter rondom de aangetaste boom. In totaal zullen er 318 bomen worden gekapt in het gebied, zo’n tien procent van het totale bomenbestand. De NVWA denkt hier twee dagen voor nodig te hebben.

Woordvoerder Benno Bruggink van de NVWA: “Drastisch ingrijpen is nu noodzakelijk, want dit is een beestje dat we niet in onze bomen willen hebben. Het vormt niet alleen een gevaar voor het groen, maar ook economisch kan er schade ontstaan. Wettelijk zijn we verplicht om de boktor uit te roeien als die ergens wordt aangetroffen. We gaan dus alle tuinen in het gebied in, daar hebben we goede afspraken over kunnen maken met de bewoners.” Toch worden niet alle bomen in Winterswijk weggehaald: “De boktor heeft een voorkeur voor bepaalde bomen, zo’n zeventien soorten. De andere bomen kunnen we laten staan. Ook laten we zestien lokbomen in het gebied staan, zodat eventueel nog aanwezige boktorren in die bomen zullen gaan zitten. Over vier maanden halen we die bomen dan alsnog weg. Verder zullen we ook de komende vier jaar regelmatig inspecties blijven uitvoeren in het gebied.”

De bewoners keken gisterochtend gelaten toe hoe de ene na de andere boom werd gekapt. Medewerkers van de NVWA markeerden vorige week al elke boom die gekapt moet worden met neongroene verf. De esdoorn waar de boktor werd gevonden moet er als eerste aan geloven, de rest van de ochtend richten de groenmedewerkers zich vooral op een reusachtige oude kastanjeboom. Met een hoogwerker word de oude boom stukje bij beetje ontmanteld. De overbuurman heeft wel begrip voor de maatregelen: “Ja, wat kun je er aan doen? We moeten het maar ondergaan. Gelukkig blijft er nog wel wat staan, zoals de grote Russische eik. Die is toch wel beeldbepalend in de straat.” Ook bij andere bewoners in de Winterswijkse buurt geen onvertogen woord. Een oudere buurtbewoner staat het geheel van een afstandje te bekijken: “Zelf heb ik geluk gehad, bij mij hoeft er niets weg. Maar bij veel anderen moet er toch wel wat verdwijnen. Het is jammer, maar ook beter zo. Dat beestje moet zich toch niet verder verspreiden. Op de gemeente en de NVWA heb ik niks aan te merken, die hebben ons goed voorgelicht.”

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegde vorige week toe een noodfonds op te richten waar ook de getroffen bewoners in Winterswijk aanspraak op kunnen maken. De schade voor bewoners loopt in de duizenden euro’s.