‘Botencreche’ op bedrijventerrein de Mars

Jachtwerf Zutphen

Zutphen – In een onopvallende loods op bedrijventerrein de Mars in Zutphen is sinds kort jachtwerf ‘De Marshaven’ gevestigd. Eigenaar Maarten Ceelen is een echte botenfanaat en biedt in zijn nieuwe bedrijfsruimte sinds augustus plaats aan boten in alle soorten en maten. Maar Ceelen biedt niet alleen opslagruimte aan, hij is vooral veel bezig met onderhoud, restauratie en de verkoop van scheepsbenodigdheden. Bovendien is met zijn nieuwe professionele botenwagen het hellen van vaartuigen een peulenschil.

Al in 1996 nam Ceelen een bedrijfsruimte aan de Marshaven over om er zijn jachtwerf te beginnen. Het oude gebouw voldeed na al die jaren niet meer aan de eisen van deze tijd en dus betrok Ceelen onlangs een fabriekshal aan de Kleine Belt. In die hal staan in najaar en winter verschillende boten gestald, van kleine zeiljachten tot grote zeewaardige motorboten. In de zomer trekt de Zutphense botenliefhebber erop uit om boten in problemen te helpen met zijn ‘Jachtservice Gelderland’ en zo is Ceelen het hele jaar door bezig met zijn liefhebberij.

Vroeger was Maarten Ceelen meubelmaker. In de jaren ’80 huurde hij af en toe eens een boot om pleziertochten mee te maken en daardoor kreeg hij steeds meer de smaak van het varen te pakken. Rond 1989 kocht hij een oude, vervallen ‘Maaskruiser’, die hij bij de Marshaven stukje bij beetje zelf in oude glorie begon terug te brengen. Zijn oude beroep en zijn aangeboren handigheid kwamen daarbij goed van pas, de rest leerde hij gaandeweg. De Maaskruiser kwam er prachtig uit te zien en zo rolde hij steeds meer in de botenwereld. Uiteindelijk kocht hij een bedrijfsruimte aan de Marshaven over in de jaren ’90, om fulltime met boten aan de slag te kunnen gaan. Ceelen heeft er tot op de dag van vandaag geen spijt van: “Varen is het mooiste dat er is, die vrijheid vind je nergens anders. Nederland is vanaf het water gezien zoveel mooier.” Als hij niet met reparaties bezig is gaat hij dan ook graag zelf het water op. “De Amsterdamse grachten zijn bijvoorbeeld geweldig. ’s Avonds even de kroeg in en dan de volgende ochtend weer lekker verder varen.”

Booteigenaren vormen een wereld op zich, volgens Ceelen. “Het zijn toch een beetje avonturiers. Maar boten zijn er niet alleen voor vermogende mensen, er zijn ook veel liefhebbers met een modaal inkomen die er veel van hun tijd en geld instoppen.” In zijn nieuwe bedrijfsruimte probeert hij die liefhebbers zo goed mogelijk te faciliteren: “Het is toch een beetje een crèche, ik pas op de ‘kinderen’ van veel mensen”.

Website binnenkort online: www.jachtwerfzutphen.nl