De liefde voor het Gelderse landschap ontdekken

Lidy van Prooyen SchuurmanZutphen – Zelf vindt ze het een hele eer, maar toch is ze ook bescheiden. Lidy van Prooyen Schuurman werd onlangs in een artikel in HP/De Tijd op nummer drie gezet in een lijst met de beste Instagram-fotografen van Nederland. “Verdient veel meer lof voor haar werk dan dat haar nu in het aantal volgers wordt toegekend”, voegde het opinieblad eraan toe. “Hartstikke leuk natuurlijk, maar ik kan het ook wel relativeren. Het is de voorkeur van één persoon. Ik ken veel andere Instagram-gebruikers die ook erg mooie foto’s maken.”

De mobiele app maakt de laatste twee jaar een stormachtige ontwikkeling door. Veel gebruikers waarderen Instagram vanwege de mogelijkheid om foto’s te delen die bewerkt zijn met speciale filters, waardoor veel van de vierkante kiekjes een nostalgisch, chique sausje meekrijgen. Van Prooyen Schuurman doet daar echter niet aan mee. De vele foto’s die ze maakte worden wel een beetje bijgewerkt, maar vooral niet teveel. Het Gelderse landschap met haar schapen, weilanden en bomenrijen is zo al mooi genoeg voor de Zutphense predikante, die bijna drie jaar geleden min of meer bij toeval begon onder haar Instagram-naam @lidyvps. “Ik zat op Twitter en downloadde de app. Niemand kende het toen nog echt.”

Voor haar werk in de Protestantse Gemeente Twello rijdt van Prooyen Schuurman soms wel vier keer op een dag de route tussen Zutphen en Twello. Af en toe maakte ze foto’s van de omgeving die ze vervolgens op Instagram postte. Eerst nog met haar iPhone, later met een spiegelreflexcamera. “De echte Instagram-diehards vinden wel dat je alleen foto’s met je telefoon hoort te maken.” Fotografie en wandelen in de natuur hadden altijd al wel de interesse van de predikante, maar pas door Instagram kreeg ze het echt te pakken. “Dan zie je een keer hoogwater in de IJssel en maak je er een foto van. Maar op een gegeven moment heb je je directe omgeving wel gezien en ga je toch meer op zoek.” Nu maakt ze één of twee keer per week een wandeling door de Achterhoekse natuur. “Ik maak dan rustig honderd foto’s per keer, maar ik vind er altijd maar een paar goed genoeg. Ik probeer elke dag één foto te uploaden, maar dat lukt niet altijd.”

Lidy van Prooyen Schuurman2Zelf vindt ze dat haar foto’s vooral een zekere rust uitstralen, simpel maar toch mooi. “Je leert je eigen omgeving goed te zien, ik ben steeds mijn liefde ervoor weer opnieuw aan het uitvinden. Zo fotografeerde ik laatst een tijdje veel knotwilgen, maar dat heb je dan op een gegeven moment ook wel weer gezien. Zo zoek je elke keer wat nieuws, maar soms duurt het even voor je weer inspiratie hebt.” De Instagramfoto’s zijn vierkant, net als de oude Polaroid-foto’s. “Je hebt hele handige bewerkingsapps, maar een hoop mensen slaan daar veel te veel in door. Wel ga je echt in vierkanten denken als je het een tijdje doet.”

Vooral de omgeving van landgoed Hackfort in Vorden is een favoriete bestemming. “Ik hou van het Achterhoekse landschap, de ruimte en de lijnen. Maar ook bijvoorbeeld lege kathedralen vind ik prachtig om te fotograferen.” De laatste tijd waren er vooral veel foto’s in mistige landschappen. “Je gaat er wel gekke dingen voor doen. Zo stond ik een tijdje geleden om vijf uur ’s ochtend in de Voorster Klei om maar de ochtendmist erop te kunnen zetten. Ik hou dan steeds goed de weerapps in de gaten om te zien of er kans op nachtvorst is.”

Lidy van Prooyen Schuurman3Inmiddels heeft ze al ruim 27.000 volgers van over de hele wereld. Dat aantal liep geleidelijk op en werd omhoog gestuwd door enkele vermeldingen in de algemene suggesties van de app. “Je moet ook wel wat belangstelling voor anderen tonen, zo raak je wat bekender. Het is net als in het echte leven: als je in een hoekje blijft zien mensen je niet staan.” Die interactie is ook meteen het leuke aan Instagram volgens van Prooyen Schuurman. “Via Facebook en Twitter heb je toch vooral contact met bekenden, maar met Instagram heb je zoveel uitwisseling. Veel verschillen vallen weg, ik heb er echt vriendschappen aan overgehouden. Regelmatig spreek ik af met andere Instagrammers. Vorige zomer kwamen er bijvoorbeeld een paar Amerikanen naar Nederland die me volgden op Instagram. Ze vertelden dat ze het zo leuk zouden vinden om me eens te zien, dus toen hebben we samen een dagje Amsterdam gedaan.” Ook op de eigen vakantie in Canada komende zomer spreekt de Zutphense af met enkele plaatselijke Instagram-gebruikers. Met het Team Instagramers Holland organiseert ze ook regelmatig bijeenkomsten voor binnen- en buitenlandse gebruikers die samen een dagje uitgaan en mooie plekken fotograferen.

Met Twitter doet van Prooyen Schuurman inmiddels niets meer. “Ik kan me maar één verslaving veroorloven.” Het aantal volgers is inmiddels zo opgelopen dat het haast ondoenlijk is geworden om alle reacties bij haar foto’s te beantwoorden. “Het is maar goed dat ik parttime werk, maar dan nog kan ik niet overal op reageren. Soms werk ik op een vrije dag wel weer eens wat bij.” Op Instagram ziet ze dat het sociale netwerk ook wel eens ontwrichtend kan werken, mensen die de hele dag door foto’s postten. “De kunst is om er niet teveel en niet te weinig op te zetten. Ik zal er ook niet voor eeuwig mee door blijven gaan, soms denk ik wel eens: en nu even een poosje niet.”

Instagram

  • Instagram is een gratis mobiele multimedia-app voor het bewerken en delen van foto’s en video’s
  • Aan het begin van dit jaar had Instagram 1,4 miljoen gebruikers in Nederland, een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder
  • 536.000 mensen in Nederland gebruiken het sociale netwerk dagelijks
  • Facebook blijft met 8,9 miljoen gebruikers het grootste sociale netwerk in Nederland, gevolg door LinkedIn (4,1 miljoen) en Twitter (3,3 miljoen) (Bron: Newcom Research & Consultancy)
  • Wereldwijd heeft Instagram meer dan 150 miljoen gebruikers
  • In april 2012 werd Instagram overgenomen door Facebook voor ongeveer een miljard dollar