Hovenaren willen geen doortrekking

Hoven

Zutphen – In het IJsselpaviljoen was het gisteravond een komen en gaan van Hovenaren, raadsleden, wethouders en ambtenaren. Op de drukbezochte inloopavond ging het dan ook over een veelbesproken plan: de provinciale rondweg om de Zutphense wijk de Hoven en de voorgenomen gemeentelijke plannen om een doortrekking langs het spoor te realiseren. De besluitvormingsfase begint in zicht te komen en daarmee lijkt ook de betrokkenheid van wijkbewoners toe te nemen.

De provincie Gelderland liet onlangs een milieu effect rapportage (MER) over de verschillende varianten opstellen, waarover gisteren ook al te lezen was in deze krant. In het IJsselpaviljoen werden de uitkomsten van deze MER gisteravond toegelicht. Bewoners kregen net als bij een inloopavond eind vorig jaar de gelegenheid om hun mening kenbaar te maken en zich te informeren over de gevolgen van de plannen.

Die meningen over het noordelijke en zuidelijke tracé van de rondweg zijn nog redelijk verdeeld, al lijken veel bewoners het verkeer het liefst zo ver mogelijk bij de wijk vandaan te hebben en dus voor de zuidelijke variant te kiezen. Over het plan van de gemeente om een nieuwe weg dwars door de wijk aan te leggen heerst minder verdeeldheid: vrijwel elke Hovenaar lijkt ertegen te zijn. Gisteren al sprak wijkraadvoorzitter Eddy Derks zich uit tegen deze weg van de Oude IJsselbrug naar de nieuwe rondweg. Het lijkt er sterk op dat Derks daarmee het algemene gevoel in de wijk uitdrukt: graag een rondweg, maar absoluut geen doortrekking.

Bewoners vrezen een verdere tweedeling in de wijk, die er toch al in enige mate is door de spoorlijn. Een bewoonster van de Weg naar Voorst: “De Hoven bestaat uit een hele hechte gemeenschap, kijk maar naar het Heufs volksfeest dat hier laatst werd gehouden. Die nauwe banden worden met de doortrekking verbroken, dat doet me echt zeer.” Anderen waren nog duidelijker: “Het is een idioot plan van de gemeente.”

De gemeenteraad lijkt hiermee voor een moeilijke beslissing te komen staan. Een woordvoerster van de gemeente beaamde gisteravond dat het draagvlak voor de voorgenomen doortrekking er onder de wijkbewoners nog niet echt is. “Maar daarom is zo’n avond als deze ook zo goed, het is belangrijk om te horen wat er leeft en om bewoners goed te informeren.”