IJsselfestival een schot in de roos

IJsselfestival

Zutphen – Het was nog niet volop zomers, maar toch werkten de weergoden gisteren voldoende mee om een aangenaam festivalmiddagje mogelijk te maken. Die kans grepen Zutphenaren en anderen dan ook massaal aan om de eerste editie van het IJsselfestival op de Zutphense IJsselkade mee te maken. De hele middag was het een komen en gaan van bezoekers tussen Jachthaven en Museumhaven, die zich al schuifelend een weg baanden langs de vele activiteiten die het festival rijk is.

In de lucht vloog een helikopter bezoekers rond en op het water waren rondvaartboten, speedboten, historische boten, een theaterschip en een supersnel, door zonne-energie aangedreven solarboat te vinden. Op zich al een drukte van belang, maar op het vasteland bood het IJsselfestival nog veel meer. Het publiek werd de hele middag op verschillende manieren vermaakt: van straattheater tot stadsdichter en van ‘schiptrekken’ tot ambachtenplein. De IJssel werd zelfs enige tijd afgesloten voor het vaarverkeer, om de zogenaamde IJsselkruising voor een aantal zwemmers mogelijk te maken. In de muziektent hielden ondertussen verschillende koren de muzikale sfeer erin. Het naastgelegen gebied rond het waterwerk was het domein van de kinderen, waar ze behalve het gebruikelijke waterplezier ook geschminkt konden worden. Daarmee is wellicht ook de kracht van het nieuwe festival genoemd: de aantrekkingskracht op zowel jong als oud. Steeds meer zoeken Nederlanders in de weekenden vertier op, de festivals en evenementen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Zutphen blijft daarin met het IJsselfestival en het eerder gehouden Live at the Brons niet achter en beide festivals lijken duidelijk in een behoefte te voorzien.

Een duidelijk overkoepelend thema was er niet direct op het IJsselfestival, maar historie en watergerelateerde activiteiten voerden wel de boventoon. In de verschillende kramen waren allerlei ambachtelijkheden te aanschouwen, zoals houtsnijwerk, zeilmakerij en glasbewerking. Uiteraard kon op het eetplein de Hollandse nieuwe niet ontbreken, maar daarnaast vulde de lucht zich ook met de geur van gerookte paling en allerlei andere versnaperingen.

Organisator en bedenker Genie van Vught is buitengewoon tevreden over het verloop van ‘zijn’ festival: “Het is echt boven verwachting gegaan, ik ben supertevreden. Het was zo druk dat zelfs de hele binnenstad heeft meegeprofiteerd. Het weer was geweldig en ik heb overal alleen maar blije gezichten gezien. Ik weet nog niet hoeveel bezoekers er geweest zijn, maar het loopt zeker in de duizenden.” Het IJsselfestival lijkt daarmee een blijvertje te worden, van Vught zit zelfs alweer vol met plannen voor volgend jaar. “Historie moet dan centraal komen te staan, we willen de binnenstadsmonumenten er dan ook bij gaan betrekken. We zijn ook al bezig om met verschillende scholen iets op te gaan zetten.”

 

Theaterboot

Direct aan de kade was gisteren de hele middag de voorstelling ‘Boeien’ te zien in theaterschip Drost van Salland. Bij elke voorstelling zaten de banken in het oude, omgebouwde schip vol met ongeveer zeventig toeschouwers, die het stuk opgevoerd zagen worden door enkele jongeren die normaal in het theaterschip acteerlessen krijgen. Het theaterschip ligt sinds 2005 in de eerste havenarm van Deventer, van waaruit er verschillende festivals worden bezocht en ter plekke in Deventer voorstellingen worden gegeven. Erik Jan Post is fulltime bezig met de bijzondere boot. “We zijn erg goed in het ontwikkelen van jongeren op acteergebied, hebben daarin ook wel een naam opgebouwd. Daarnaast geven we professionele voorstellingen en hebben we nu ook een vast theater in Deventer.” De voorstelling Boeien, over een kapitein die een vrouwelijke verstekeling aan boord aantreft, is geschikt voor alle leeftijden en paste daarom ook weer goed bij het nieuwe Zutphense festival. Post: “We krijgen leuke reacties en er is veel belangstelling. We zijn sowieso wel op Zutphen gericht, want we zijn op het moment aan het kijken of we onze activiteiten met het opleiden van jongeren ook in Zutphen kunnen gaan ontwikkelen. Wie daarin met ons een samenwerking wil aangaan is van harte welkom om zich te melden.”