Roemeense burgemeester wil schoon schip maken

Satu Mare – De inwoners van de Zutphense partnerstad Satu Mare mogen binnenkort weer naar de stembus om een nieuwe burgervader te kiezen. Op lokaal niveau heeft in ons land de gemeenteraad uiteindelijk het laatste woord, in Roemenië ligt dat iets anders: daar hebben vooral burgemeesters het voor het zeggen. En dus staat er nogal wat op het spel bij de verkiezing. De huidige burgemeester van de Hongaarse partij, Iuliu Ilyés, is al zestien jaar aan de macht; eerst als locoburgemeester en sinds 2004 als burgemeester. Inmiddels zijn veel inwoners toe aan verandering, waardoor de sociaaldemocraat Dorel Coica een goede kans lijkt te maken op de overwinning: in de laatste peiling stond hij acht procent voor op de huidige burgemeester.Dorel Coica - kandidaat burgemeester

Dorel Coica heeft de wind in de zeilen. Tien jaar geleden startte de arts een medische post in Satu Mare, inmiddels is hij eigenaar van minstens vijftig van zulke posten in de hele regio. Coica is een kalme man van middelbare leeftijd met een vriendelijk voorkomen. Maar schijn bedriegt, want het gaat hier om een man met een missie: “Ik heb dit alles opgebouwd door heel hard te werken, nu zou ik graag iets terugdoen voor de stad. Ik denk dat de mensen mij ook vertrouwen, want velen kennen mij door mijn werk. Ik probeer altijd voor iedereen benaderbaar te zijn.”

Coica vindt het hard nodig dat er verandering komt in het bestuur van Satu Mare. “De huidige burgemeester heeft vrijwel niets gedaan voor de burgers van Satu Mare, we staan er nu in veel opzichten slechter voor dan twintig jaar geleden. Er is veel corruptie; de burgemeester heeft een soort monopoly gecreëerd voor hem en zijn vrienden in het bedrijfsleven, terwijl de echte problemen niet werden aangepakt. Er begint wel wat te veranderen gelukkig, want er lopen nu veel onderzoeken tegen publieke figuren die misbruik hebben gemaakt van hun positie.”

Als Coica de nieuwe burgemeester van Satu Mare wordt heeft hij een aantal prioriteiten. “Ik wil iets doen aan de infrastructuur, de kwaliteit van de wegen is hier bijvoorbeeld erg slecht. Verder is het heel belangrijk om meer werkgelegenheid te creëren, want er is nu een hoge werkloosheid. Ik wil dan ook mijn best gaan doen om buitenlandse investeerders naar Satu Mare te halen. Maar om dat te bereiken zal eerst de corruptie aangepakt moeten worden. De connectie met Zutphen vind ik ook belangrijk, ik zou daar graag eens langskomen om de banden verder aan te halen. Tot slot wil ik opkomen voor de kwetsbare groepen in onze stad; de ouderenzorg moet beter en jongeren moeten meer perspectief op werk en een betaalbare woning krijgen.”