Na vijftig jaar weer terug op Baudartius College

Baudartius college

Zutphen – Het Baudartius College in Zutphen bood zaterdagmiddag ruimte aan een wel heel bijzondere bijeenkomst: een reünie van gymnasiasten die vijftig jaar geleden eindexamen deden. De klas bestond toentertijd uit dertien leerlingen, zeven van hen kwamen afgelopen weekend weer eens bij elkaar op hun oude school. Eén van de oud-klasgenoten woont tegenwoordig in Groot Brittannië en kwam zelfs speciaal over naar Nederland om bij het bijzondere jubileum te kunnen zijn. En niet alleen leerlingen van toen waren aanwezig, zelfs het docentenechtpaar Herman en Jetty Smit-Labots was erbij.

De oud-gymnasiumleerlingen van het Baudartius College zijn inmiddels allen tussen de 68 en 70 jaar oud en begonnen in 1955 of 1956 aan hun middelbare schooltijd. Samen met oud-klasgenoot en oud-Baudartius docent Leendert Meijer organiseerde Hans Boertjens in de jaren ’80 voor het eerst een reünie. Boertjens: “Leendert Meijer en ik hadden altijd contact gehouden en hij kwam toen met het idee om vijfentwintig jaar na ons afstuderen weer eens bij elkaar te komen. Na veel speurwerk konden we iedereen achterhalen en kwamen we weer eens bij elkaar. Dat zijn we sinds die tijd elke vijf jaar gaan doen en inmiddels zitten we dus op vijftig jaar na dato.”

Meijer en een andere oud-klasgenoot zijn inmiddels overleden, drie zijn er ernstig ziek en een was verhinderd, de rest was zaterdagmiddag aanwezig op hun oude school. Een school die inmiddels wel wat veranderd is. Plaatsvervangend rector Breukink – de Vin vertelde de reüniedeelnemers dat er inmiddels bijna 1600 leerlingen op het Baudartius zitten en er zestien brugklassen zijn. In het brugklasjaar van de reüniebezoekers waren dat er drie, waarvan eentje dus met de zeventien gymnasiasten. Boertjens: “We hadden toen vijf bèta’s en acht alfa’s, dus als je de bètarichting volgde zat je soms maar met z’n vijven in de klas. Dat is nu natuurlijk ondenkbaar.” Een deel van het gebouw van het Baudartius College stond er in de jaren ’50 al. Later werd er veel bijgebouwd en kwamen er andere locaties bij. Boertjens: “Wij waren nog van net voor de babyboom, pas na ons kwam de echte groei.”

Ondanks de lange periode die inmiddels voorbij is gegaan halen de gymnasiasten zaterdag vooral veel herinneringen met elkaar op. Boertjens: “We hadden in die tijd bijvoorbeeld nog op zaterdag les. ’s Middags sloot de rector dan met alle leerlingen samen de week af”. Herinneringen aan een tijd waar de gymnasiasten ook na vijftig jaar nog altijd met veel plezier op terugkijken, zo blijkt wel.