Nederlandse ouderenzorg in Roemenië

Nederlandse ouderenzorg in RoemeniëZutphen/Satu Mare – Als hulpbehoevende oudere in Roemenië heb je het meestal niet gemakkelijk. Wanneer ouderdom zijn tol begint te eisen is de gemiddelde Roemeen nog vaak aangewezen op hulp van familie. Verpleeghuizen zijn er wel, maar de kwaliteit is voor Nederlandse begrippen meestal van een bedroevend niveau. Een positieve uitzondering hierop is Caminul de Argint in Viile Satu Mare, een klein verpleeghuis voor ouderen met de ziekte van Alzheimer. In het dorpje vlakbij de Zutphense partnerstad Satu Mare worden sinds vorig jaar veertien ouderen met Alzheimer verpleegd.

Caminul de Argint is een bijzonder verpleeghuis, vooral ook omdat het mede vanuit Zutphen is opgezet. Oud-bestuurder van zorgorganisatie Sutfene Bonnes Venema is bestuursvoorzitter van de Stichting Casa Satmareana. De stichting heeft als doel om te komen tot een betere ouderenzorg in Satu Mare en in die hoedanigheid is Venema ook medeverantwoordelijk voor het kleine verpleeghuis in Viile Satu Mare. Venema: “De stichting is opgericht in 2006, omdat we zagen dat er op het gebied van ouderenzorg in Roemenië nog veel valt te verbeteren. In het bestuur zitten zowel vertegenwoordigers uit Zutphen als bestuurders uit Satu Mare, onze eigen burgemeester Gerritsen is adviseur. In Satu Mare is het percentage ouderen maar liefst veertig procent, veel jongeren trekken weg naar andere steden of het buitenland. Dat is echt een probleem, want ouderen krijgen daardoor vaak niet de zorg die ze nodig hebben.”

Met subsidie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werd een klein schoolgebouw in het dorpje opgeknapt en werd er in juni vorig jaar een start gemaakt met verpleeghuiszorg aan veertien ouderen met de ziekte van Alzheimer. Het gebouwtje ziet er van buiten niet direct uit als een verpleeghuis, maar binnen is duidelijk dat er veel werk gemaakt is van een professionele begeleiding van de ouderen. In een gezellige gezamenlijke ruimte kunnen de bewoners tv kijken of gezamenlijke activiteiten doen. De kamers zijn voor Roemeense begrippen luxe: ruim opgezet en maar door twee personen gedeeld, in tegenstelling tot de grote, grauwe slaapzalen die er normaal in Roemeense verpleeghuizen te vinden zijn. Venema: “Het personeel en management heeft trainingen gedaan en stages gelopen in Zutphen bij Sutfene, want in Roemenië bestaat er geen specifieke opleiding voor deze doelgroep. Het gemeentebestuur van Viile Satu Mare is gelukkig wel heel coöperatief. Zo is bijvoorbeeld op ons verzoek de toegangsweg naar het verpleeghuis opgeknapt, want de kwaliteit van de wegen is hier vaak erg slecht.”

Manager van Caminul de Argint Mihaela Pop: “Er werken hier nu twaalf verpleegsters. Dat zijn allemaal heel betrokken mensen, die ook echt bezig zijn met de bewoners. We doen verschillende activiteiten met ze, zoals allerlei knutselwerkjes maken. Voor Roemenië is dat bijzonder, want normaal wordt er vaak amper naar mensen omgekeken. We hebben nu zelfs een lange wachtlijst, want steeds meer mensen in de regio horen over onze goede reputatie en willen ook  graag goede zorg voor hun vader of moeder.”

Vanwege die wachtlijst zijn er momenteel zelfs uitbreidingsplannen. Bonnes Venema: “We willen er 27 plaatsen bij hebben. Ik ben er nu druk mee bezig om de financiering rond te krijgen. Dat is nog wel lastig, want de subsidie van het ministerie is afgelopen en zijn er nog geen wettelijke maatregelen voor ouderenzorg in Roemenië. Op dit moment wordt er dus veel door familie van de bewoners betaald, maar op de langere termijn hopen we ook overheidsgeld te ontvangen. Onlangs is bijvoorbeeld ook nog de Roemeense staatssecretaris van zorg in Zutphen geweest, waar ik hem onder anderen bij Sutfene heb rondgeleid.”

Venema hoopt dat de uitbreiding nog dit jaar plaats kan vinden, zodat meer ouderen terecht kunnen bij Caminul de Argint. Als alles meezit zouden dan in januari de eerste extra plaatsen vrij kunnen komen. Venema: “Ik ben op dit moment een businessplan aan het schrijven en druk in overleg met overheidsorganen. Als het financieel allemaal rond is kunnen we aan de slag. Er gaan dan extra woonunits naar Roemenië getransporteerd worden om bij het oude schoolgebouw neer te zetten. Ik zoek trouwens nog een betrokken transporteur uit de regio die hieraan zijn medewerking wil verlenen.” Genoeg werk aan de winkel dus voor de betrokkenen. Venema: “Uiteindelijk is het de bedoeling om ook in de stad Satu Mare een voorziening voor ouderen te gaan creëren, want dat is hard nodig.”