Nieuwe economische cijfers zijn stormwaarschuwing

Zutphen – Nieuwe kwartaalcijfers over het aantal oprichtingen en faillissementen van bedrijven in de regio geven een alarmerend beeld. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel Oost-Nederland blijkt dat het aantal opheffingen (waaronder faillissementen) van bedrijven in de eerste drie kwartalen van 2011 aanmerkelijk hoger ligt dan vorige jaren. In Zutphen lag het aantal opheffingen de eerste drie kwartalen van 2011 op 178, tegen 140 in dezelfde periode vorig jaar. In Lochem ligt dat aantal op 123, tegen 75 vorig jaar. Overal is het beeld hetzelfde: in Brummen 58 opheffingen dit jaar tegen 49 vorig jaar, Berkelland 119 dit jaar tegen 90 vorig jaar en ook Bronckhorst: 86 dit jaar tegen 73 over dezelfde periode vorig jaar.Zutphen - economische tegenwind

Voorzitter André Biester van MKB Zutphen maakt zich grote zorgen: “Deze cijfers zijn een duidelijke stormwaarschuwing, het ergste moet nog komen. Er staat ons heel slecht weer te wachten, de situatie is zorgelijk. Verschillende negatieve factoren gaan elkaar nu versterken: economische tegenwind, verschraling van het winkelaanbod en ga zo maar door.” De grootste verschuivingen zijn te zien in de dienstensector en de detailhandel, waar in alle gemeenten de eerste drie kwartalen van 2011 relatief veel bedrijven werden opgeheven.

Vooral over de detailhandel maakt Biester zich grote zorgen. “Daar beginnen nu echt klappen te vallen. Zutphen heeft juist als sterke punt dat er relatief veel kleine zelfstandigen zijn en weinig grote ketens. Dat geeft ons een authentieke uitstraling. Als dat soort bedrijven verdwijnen is dat ernstig. De overname van modezaak Nuy onlangs is daar een goed voorbeeld van. Daarmee komt er een einde aan een periode van 147 jaar zelfstandig ondernemerschap.”

Het aantal oprichtingen van bedrijven is in alle onderzochte gemeenten stabiel of licht stijgend. Toch stelt ook dat gegeven MKB-voorzitter Biester niet gerust: “Dat zijn vaak kenniswerkers die bijvoorbeeld als ZZP’er aan de slag gaan. Vaak ook omdat er bij grotere bedrijven ontslagen vallen en ze met gouden handdrukken weggaan. Maar als het economisch minder gaat krijgen dat soort ondernemers het vaak ook zwaar te verduren.”

Bij het gemeentebestuur in Zutphen is de ernst van de situatie volgens Biester inmiddels ook wel doorgedrongen. “Wethouder Rik de Lange van economische zaken heeft onlangs een aantal ondernemers(organisaties) uitgenodigd om de economische situatie in de gemeente te bespreken. Daarbij willen we met veel verschillende partijen om de tafel gaan zitten om te kijken wat we kunnen doen om het tij te keren.”