Renovare geeft gebouwen een tweede leven

Renovare

Lochem – Woonhuizen, kantoorpanden, boerderijen en monumenten een nieuw aanzien geven, dat is waar Bonne Venema goed in is. Met zijn Lochemse bedrijf Renovare timmert hij sinds 2007 flink aan de weg.

Bonne Venema is van oorsprong restaurateur. Het restaureren zit hem in het bloed, want vader Venema deed het ook al. “We hadden een echt familiebedrijf. Toen mijn vader op een gegeven moment een hernia kreeg werd ik zo’n beetje van school geplukt om het werk voort te zetten.” Een paar jaar geleden besloot de Lochemer echter dat alleen restaureren niet meer genoeg was, ‘restylen’ was het nieuwe toverwoord. En dus werd Renovare gestart, Latijns voor vernieuwing. Sinds die tijd werkt Bonne Venema er met zijn personeel keihard aan om gebouwen door het hele land in een compleet nieuw jasje te steken. Daarbij ontbreekt het niet aan ambitie, want behalve woonhuizen neemt Renovare ook grotere gebouwen onder handen. Zo was het bedrijf al betrokken bij de renovatie van het Vredespaleis in Den Haag, het Central Post-gebouw in Rotterdam, het Sanadome-complex in Nijmegen en het grootste woonhuis van Nederland. Ook wordt er inmiddels meegewerkt aan het RTL-programma Welcome Home en werd bijvoorbeeld het huis van bekende Nederlander Winston Gerschtanowitz onder handen genomen.

Bonne Venema: “Veel mensen weten vaak niet eens hoe mooi hun eigen huis is. Ik probeer vooral goed te kijken naar hoe een architect het huis oorspronkelijk bedoeld heeft, of hoe hij het met de huidige middelen gedaan zou hebben. Door de tijd verandert er vaak veel aan een huis, waardoor mensen het oorspronkelijke karakter van een huis nog wel eens uit het oog verliezen. Ik probeer dat weer tevoorschijn te laten komen, maar wel in combinatie met een moderne, frisse uitstraling.” Zijn achtergrond als restaurateur komt daarbij goed van pas. Venema heeft door de jaren heen een uitgebreide materiaalkennis opgedaan. “Door een verkeerde behandeling van een muur zie je bijvoorbeeld regelmatig dat er na een paar jaar problemen ontstaan. Dat kun je heel goed voorkomen als je weet met welke steensoort je te maken hebt en hoe je die moet behandelen om bijvoorbeeld te voorkomen dat er veel vocht in de stenen komt te zitten.” Renovare heeft daarom nu zelfs een eigen verflijn ontwikkeld onder de naam ‘Art of Harmony’. De verfsoorten die ontwikkeld werden onderscheiden zich naar eigen zeggen doordat ze water afstoten en damp doorlaten, waardoor het steen op de lange duur in een betere staat blijft.

Renovare werkt veel aan villa’s en andere grote projecten in het Gooi en de omgeving van Rotterdam, maar ook in de eigen regio heeft al menig huis een ‘restyling’ ondergaan. Al rijdend door Lochem wijst Bonne Venema het ene na het andere monumentale pand aan dat al door hem en zijn team een nieuwe look heeft gekregen. Venema: “Het is de kunst is om met weinig middelen en kleine ingrepen iets te bereiken. In een gevel van een oud pand kun je bijvoorbeeld vaak heel mooi oude ornamenten of andere elementen meer naar voren laten komen. Mensen smeren vaak toch een hoop dicht, waardoor dat soort dingen niet meer opvallen.” De resultaten zijn er ook wel naar. Venema laat verschillende foto’s zien van huizen voor en na een renovatie. Soms ronduit onooglijke of vervallen gebouwen worden door hem omgetoverd in ware blikvangers, maar ook gebouwen die er gewoon niet zo uitspringen zien er naderhand een stuk beter uit. Daarbij bewerkt Venema vaak de buitenkant: gevels, ramen deuren. Maar ook de binnenkant van een woning kan door hem ‘gerestyled’ worden; zelf noemt hij dat ‘total concept restyling’.

Ondanks de economisch moeilijke tijden gaat het met Renovare goed. Venema: “Misschien wel jùist door die economisch mindere tijden: mensen kiezen er nu toch wat eerder voor om hun huis te renoveren dan om te verkopen. En soms laten mensen hun huis ook opknappen om het aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Je creëert er natuurlijk uiteindelijk wel meer waarde door. Ik heb zelfs al wel eens meegemaakt dat mensen na een renovatie het ‘te koop’-bordje weer uit de tuin haalden. Die waren zo verbaast over hoe mooi hun huis er weer uit kon zien dat ze helemaal niet meer weg wilden.”

De restyling van een huis gaat altijd in samenspraak met de klant. Venema: “Mensen hebben zelf vaak al veel ideeën over wat ze willen. Ik ga daar het gesprek met ze over aan en doe zelf ook suggesties. Zo nemen we bijvoorbeeld ook vaak foto’s van een pand en maken daar vervolgens impressies van om te laten zien hoe het kan worden. Dan kunnen mensen een goed beeld krijgen van hoe het er eventueel uit zou kunnen gaan zien. In de praktijk komen we er eigenlijk altijd wel uit samen.”

Dat Renovare in een paar jaar tijd zo zou floreren had Bonne Venema zelf wel een beetje gehoopt, maar toch ook niet helemaal verwacht. Inmiddels heeft hij 25 medewerkers in dienst en een groot bedrijfspand aan de Hanzeweg in Lochem, een uitbreiding van het gebouw staat nog op de planning. Beneden staan in een grote hal verschillende bouwmaterialen en aanhangers, boven zijn er verschillende strak ingerichte kantoren en vergaderruimtes. Aan de wanden veel heldere foto’s van gebouwen voor en na het werk van Renovare. Verder heeft Renovare zelfs een grote showroom voor particuliere klanten, waar er veel te zien is van wat er mogelijk is. In een heuse mini-bioscoop kunnen mensen bekijken wat Venema en zijn mensen nu precies doen. Venema: “Het heeft allemaal wel een bijzondere wending genomen ja, we doen erg veel verschillende projecten door het hele land. Dat maakt het ook leuk, die diversiteit. De uitdaging is voor mij om echt vernieuwend bezig te zijn, maar wel met oog voor het bestaande. Ik zit in feite precies in tussen moderne architectuur en restauratie, dat maakt Renovare ook zo’n uniek bedrijf.”

 

Zie voor meer informatie: www.renovare.nl