Schimmel: Al veertig jaar een passie voor sigaren

Zutphen – Eigenaar Willem Schimmel van sigarenspeciaalzaak W. Schimmel is voor velen een bekende. Dit jaar staat hij dan ook al veertig jaar in zijn zaak in de Zutphense Sprongstraat, waar hij door de jaren heen al menig klant aan een sigaar, pijp of pakje sigaretten hielp. Met zijn authentieke winkel middenin het oude centrum is Schimmel een begrip geworden, zowel binnen als buiten Zutphen.

Als sinds 1919 is er een sigarenzaak gevestigd in het huidige pand van Schimmel. Oorspronkelijk werd de zaak opgericht door de joodse familie Gies. Later nam Bennie Smolders het over, wiens broer Jopie café de Korenbeurs in bezit had. Willem Schimmel zelf begon er in 1972: “Mijn vader had sinds de jaren zestig een sigarenzaak in Doetinchem. Ik kwam op een gegeven moment uit militaire dienst en wist aanvankelijk niet goed wat ik wilde. Met veel steun van mijn ouders en de drie broers Smolders ben ik toen als 21-jarig broekie de zaak in Zutphen begonnen.” Makkelijk had Schimmel het niet in die beginjaren: “Ik was natuurlijk nog jong en ook een vreemde in Zutphen, dus ik moest me echt bewijzen. Het was altijd hard werken en lange dagen maken. Mijn ouders hadden hun spaargeld in de zaak gestoken en van hen kreeg ik 25 gulden zakgeld en 15 gulden benzinegeld, daar moest ik het mee doen. Mijn vader was een echte ondernemer. Ik had in die tijd nog snoep op de toonbank staan, maar als ik daar zelf eens een Mars van at werd er wel verwacht dat ik die zestig cent in de kassa zou stoppen. Voor dat geld moesten er anders toch weer een paar pakjes sigaretten verkocht worden, zei hij dan.” Nadat Schimmel met zijn toenmalige vrouw getrouwd was betrok het jonge echtpaar de bovenwoning in het pand. “Al het geld werd in die beginjaren in het bedrijf gestopt, mijn toenmalige vrouw is er daarom toen ook ander werk bij gaan doen. Later heeft ook mijn dochter nog veel werk verzet in de zaak. Daar ben ik ze allebei nog steeds erg dankbaar voor.”Schimmel - sigarenspeciaalzaak - Sigaar

Inmiddels runt Willem Schimmel de zaak met hulp van twee trouwe medewerksters: Eva Velthoen en Siny Hagedoorn, Velthoen is zelfs al dertig jaar in dienst. Schimmel: “Zonder hen had ik het al die jaren ook niet kunnen doen. Eva is al zo lang mijn steun en toeverlaat, ze doet hier haar werk alsof het haar eigen bedrijf is.” Zijn vak is hij na al die jaren nog bepaald niet beu, Schimmel vertelt er graag en veel over. Hij mag zich inmiddels zelfs ‘Maître Pipier’ noemen, een prestigieuze Franse titel op het gebied van pijproken. “Wat je doet moet je met passie doen en dat heb ik voor dit metier. Dat moet ook wel, want anders kun je klanten niet goed adviseren. Je moet van het product houden en je erin verdiepen. Zo zijn we ook verschillende keren naar Midden-Amerika geweest om daar te bekijken hoe sigaren worden gemaakt.” Die betrokkenheid op het product betaald zich uit, want inmiddels komen er vanuit het hele land pijp- en sigarenrokers naar Zutphen toe. Schimmel: “Sigarenzaken hebben het in de loop van de jaren steeds moeilijker gekregen door wet- en regelgeving en de steeds verhoogde accijnzen, daardoor zijn er veel zaken verdwenen. In heel Nederland zijn er nog zo’n veertig sigarenspeciaalzaken over, maar zo gespecialiseerd als wij zijn is wel uniek. Daarom komen er ook veel liefhebbers naar ons toe voor bijvoorbeeld een paar nieuwe pijpen,  zelfs uit Duitsland.” Die liefhebbers van pijp- en sigarenroken zijn er ondanks alles nog steeds. “Sigaren worden misschien wat minder gerookt dan vroeger. Het is wat minder gewoon geworden, maar mensen die het doen willen er ook meer van genieten. Het is een ritueel geworden waarbij je echt even de tijd neemt om te genieten.”

Die mate van specialisatie, gecombineerd met de authentieke uitstraling van de winkel maken waarschijnlijk dat Schimmel wist te overleven. Begin jaren tachtig werd er al eens verbouwd en in 2000 volgde nog een restauratie, waarbij er zoveel mogelijk werd geprobeerd om het oude pand in de Sprongstraat recht te doen en de zaak een authentieke uitstraling te geven. Dat is gelukt, want Schimmel ontving voor die laatste verbouwing zelfs de prestigieuze Paltsprijs. Schimmel: “Er komen hier zelfs mensen binnen die helemaal niet roken, maar gewoon even willen kijken hoe het er uit ziet. We hebben hier toch een bijzonder historisch pand met een inrichting die daar helemaal bij past.”

In 2019 is er al honderd jaar een sigarenspeciaalzaak aan het pand in de Sprongstraat gevestigd, een viering die Schimmel toch nog wel mee hoopt te maken. “Ik heb in al die jaren heel hard gewerkt en zou op zich ook wel eens wat meer tijd willen hebben om andere dingen te doen. Je moet ook niet helemaal goed wijs zijn als je dit veertig jaar lang doet. Maar die honderd jaar wil ik nog wel halen, misschien dat er zich in de komende paar jaar intussen nog een opvolger aandient.”

 

Een bijzonder pand

Sigarenspeciaalzaak Schimmel is gevestigd in een pand in de Sprongstraat uit 1724. De straat in de Zutphense binnenstad tussen markt en Beukerstraat is een bijzondere mix van winkels, maar de meesten hebben de historische uitstraling van pand en winkel met elkaar gemeen. Ook Schimmel heeft goed over zijn inrichting nagedacht. “Bij binnenkomst kunnen mensen terecht die alleen snel een pakje sigaretten of shag komen halen. Mensen die rustig een pijp, sigaar of aanverwante artikelen willen kopen kunnen verderop in de zaak terecht. Ik heb bewust een plek willen maken waar mensen rustig de tijd kunnen nemen. Ook wil ik echt een speciaalzaak zijn, geen bladenzaak met wat sigaren. Ik verkoop wel kranten en wat loten, maar het verkooppunt van de loten is bijvoorbeeld niet erg zichtbaar. Het moet om de rookwaren gaan.”

Behalve een grote houten toonbank vallen bij binnenkomst de hoge schappen op met sigaren in alle soorten en maten. Verder achterin de zaak is een heuse klimaatkamer te vinden voor sigaren. Schimmel: “Je hebt bij sigaren twee soorten: longfillers en shortfillers. De shortfillers worden vooral in Nederland en België gemaakt, de longfillers in Midden-Amerika. De luchtvochtigheid is daar heel anders en dus moet je daar iets aan doen om de sigaren op een goede kwaliteit te houden. In een klimaatkamer kun je zelf de luchtvochtigheid regelen.” Schimmel verkoop dan ook verschillende ‘humidors’, kleine kistjes waar sigarenliefhebbers zelf hun sigaar bij de juiste luchtvochtigheid kunnen bewaren. Ook ander accessoires, zoals aanstekers in alle soorten en maten zijn in de zaak te vinden. Op de eerste verdieping is zelfs nog een heuse lounge te vinden waar klanten plaats kunnen nemen en regelmatig activiteiten plaatsvinden, zoals workshops en lezingen.

Voor meer informatie: www.schimmelsigaren.nl