Stadsbrouwerij zoekt nieuw onderkomen

Zutphen – De Hanze-Stadsbrouwerij in Zutphen gaat verdwijnen uit het huidige pand aan de Houtmarkt. Eigenaar Gerrit Wolf heeft de exploitatie deze week te koop gezet en zoekt nu naar een nieuwe locatie in Zutphen voor de Stadsbrouwerij, na vijf jaar aan de Houtmarkt gezeten te hebben. Wolf: “We groeien uit ons jasje, hebben op de huidige locatie gewoon te weinig ruimte. Dat komt vooral door de ruimte die de brouwerij en de opslag innemen.”

Wolf komt naar eigen zeggen de laatste tijd te weinig aan het bier brouwen toe: “Toen we in 2006 begonnen kwam 30 procent van de omzet van het bier en 70 procent van het eten. Dat is nu precies andersom. We willen daarom meer de focus leggen op het bier en daar komen we op de huidige locatie niet aan toe.”

Genoeg reden voor horeca-exploitant Wolf om te besluiten eens verder te gaan kijken. Waar hij met de Stadsbrouwerij heen gaat weet hij nog niet. “Het liefst wel een mooie locatie in het centrum van Zutphen natuurlijk, maar waar weten we nog niet.” En ondanks het feit dat het accent de laatste jaren meer op bier kwam te liggen zal er ook op de nieuwe locatie nog steeds gegeten kunnen worden.

De deelname van de Stadsbrouwerij eerder dit jaar aan het tv-programma Herrie XXL met tv-kok Herman den Blijker heeft volgens Wolf uiteindelijk weinig invloed gehad op de koers die gevaren wordt. “Het heeft weinig teweeg gebracht, ik had meer spin-off verwacht. We hebben inmiddels de meeste veranderingen alweer teruggeschroefd.”

Dat Wolf straks niet meer in het pand aan de Houtmarkt zit betreurt hij toch wel een klein beetje. “Het is natuurlijk een prachtige locatie, iedereen komt zo aanwandelen. En met een oppervlakte van 400 vierkante meter is het pand normaal gesproken ook groot genoeg voor een horecaonderneming, maar wij zitten toch in een wat andere positie als brouwerij. Ik hoop dan ook dat er straks een mooie nieuwe horecagelegenheid komt te zitten. Het zou wel iets zijn voor een keten als Humphrey’s of een mooie Irish Pub.”