Een nieuw leven in Zutphen

Zutphen/Satu Mare – Al vele jaren bestaat er een hechte stedenband tussen het Roemeense Satu Mare en Zutphen. Wat velen echter niet zullen weten is dat er inmiddels zelfs enkele inwoners van Satu Mare in Zutphen zijn komen wonen. Sebastian Horgos en zijn moeder Mariana hebben de stap gezet van Roemenië naar Nederland en wonen en werken nu in Zutphen. Geen keuze uit luxe, maar een manier om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen.

Seby Horgos voor het flatblok in Satu Mare ( Roemenië ) waar hij opgroeide
Seby Horgos voor het flatblok in Satu Mare ( Roemenië ) waar hij opgroeide

Sebastian Horgos is een jongeman van vierentwintig jaar die begin 2010 naar Zutphen kwam. De familie Horgos leerde jaren geleden in Roemenië één van de vele Zutphenaren kennen die wel eens een bezoek brengt aan de Roemeense partnerstad. Het contact hield stand en door de jaren heen zochten beiden elkaar regelmatig op. Maar het leven in Roemenië is niet altijd eenvoudig en dus besloot moeder Mariana in 2006 naar Zutphen te komen. In 2010 volgde ook Sebastian, dochter Christina was inmiddels al getrouwd en bleef achter in Satu Mare.

Sebastian: “Er is in Roemenië veel armoede en het is heel moeilijk om er een goed bestaan op te bouwen.” Zelf haalde hij in Roemenië een diploma als beveiliger en werkte daar drie jaar in nachtclubs en discotheken. “Dat was een hard bestaan. Ik werkte altijd ’s nachts en verdiende een voor Roemenië gemiddeld salaris van tweehonderd euro. De prijzen zijn er misschien wel lager, maar tweehonderd euro is ook daar veel te weinig om een toekomst op te bouwen.”

Na aankomst in Nederland volgde een spannende periode: “Ik moest natuurlijk hard op zoek gaan naar werk. Dat was alleen niet makkelijk, want Roemenen en Bulgaren kunnen nu in Nederland nog niet overal vrij werken.” Na verschillende omzwervingen kwam hij uiteindelijk terecht bij een autowasstraat op bedrijventerrein de Revelhorst in Zutphen, waar hij nu al enige tijd werkt.

Sebastian: “Ik ben dankbaar voor de kansen die ik hier krijg en werk er hard aan om me aan te passen aan Nederland. Ik heb de inburgeringscursus nu gehaald en werk aan mijn Nederlandse taal. Nederland ben ik sinds mijn verblijf echt gaan waarderen: de mensen zijn ruimdenkend en het land is goed georganiseerd. In Roemenië moet je altijd overal op wachten en er is veel bureaucratie en corruptie. Mijn eigen mentaliteit is ook veranderd, ik ben socialer en opener geworden, ook door de mensen die ik hier heb ontmoet. In Satu Mare had ik veel meer stress omdat je vooral aan het overleven bent, hier geniet ik ook af en toe van bijvoorbeeld het landschap, van het contact met vrienden of van sporten. Ik ben nu bijvoorbeeld ook fanatiek gaan afvallen. Ik had altijd zwaar overgewicht, maar ben nu in een jaar tijd van 160 naar 100 kilo gegaan. Ik hoop dat ik daarmee ook weer een voorbeeld kan zijn voor anderen met overgewicht.”

In de toekomst hoopt Sebastian uiteindelijk Nederlander te kunnen worden. “Ik wil echt graag integreren en hier een bestaan opbouwen. Met een eenvoudig appartement en een stabiele baan ben ik al heel tevreden. Mijn motivatie om hier te slagen is groot, want ik weet waar ik vandaan kom.”