Verloren generatie: Geen type om lang hetzelfde werk te doen

Een nieuwe verloren generatie?

Twintigers en dertigers zijn opgegroeid in een tijd van vooruitgang en volwassen geworden in een tijd waarin de bomen niet langer meer tot in de hemel groeien. Hoe beïnvloed de nieuwe economische neergang hun leven en wereldbeeld? Vier portretten van een nieuwe generatie die een weg probeert te vinden in moeilijke economische tijden. Vandaag: Monique Hovens.

Geen type om lang hetzelfde werk te doen

Nijmegen – Het uitzendbureau waar Monique Hovens (39) jarenlang als secretaresse voor werkte heeft op dit moment geen nieuwe klus voor haar. En dus zit de alleenstaande Nijmeegse sinds 1 mei thuis en brengt ze vooral veel tijd door achter de laptop, op zoek naar een nieuwe functie. Ter afwisseling zoekt ze vaak de natuur op. “Het wandelen leid af, ik ben een echt natuurmens. Je kan niet continu met solliciteren bezig zijn.” De laatste vijftien maanden werkte ze op uitzendbasis voor de gemeente Nijmegen, waar ze een afdelingshoofd secretarieel ondersteunde. “Maar ook gemeenten moeten bezuinigen en dan vliegen de uitzendkrachten er natuurlijk als eerste uit.”

Na de middelbare school begon Hovens aan een studie orthopedagogiek. Daar stopte ze voortijdig mee en vervolgens kwam ze terecht bij een uitzendbureau dat wel secretarieel werk voor haar had. De daaropvolgende jaren werkte ze op verschillende plekken in de regio Nijmegen als secretaresse. Hovens: “Dat beviel goed, ik ben er niet de persoon naar om lang hetzelfde werk te doen.”

Nu haar baan bij de gemeente is beëindigt zit Hovens in de WW, maar daar wil ze het liefst zo kort mogelijk gebruik van maken. “Het is spannend, maar ik vind het ook wel een leuke tijd. Ik ben me echt aan het bezinnen op wat ik nu eigenlijk wil, heb het gevoel dat ik meer in mijn mars heb dan er tot nu toe is uitgekomen.” Die periode van bezinning gebruikt Hovens om verschillende workshops te volgen en flink te netwerken, bijvoorbeeld via LinkedIn. Zo hoopt ze erachter te komen wat haar kwaliteiten zijn en hoe ze snel weer aan de slag kan gaan. “Ik heb bijvoorbeeld geleerd om mijn sollicitatiebrieven en CV beter op te laten vallen door er een online presentatie van te maken.”

Tot nu toe heeft Hovens nog geen succes. “De vacatures die er zijn worden vooral in het westen van het land aangeboden. Maar ik blijf ervoor gaan, oriënteer me ook op de mogelijkheid om als ZZP’er aan de slag te gaan.”