Verloren generatie: Geluk belangrijker dan materialisme

Een nieuwe verloren generatie?

Twintigers en dertigers zijn opgegroeid in een tijd van vooruitgang en volwassen geworden in een tijd waarin de bomen niet langer meer tot in de hemel groeien. Hoe beïnvloed de nieuwe economische neergang hun leven en wereldbeeld? Vier portretten van een nieuwe generatie die een weg probeert te vinden in moeilijke economische tijden. Vandaag: Marco en Jeanine Mezzo – van Dam.

Verloren generatie: Geluk belangrijker dan materialisme

Deventer – Marco en Jeanine Mezzo – van Dam zijn best tevreden met hun leven. Beiden hebben een vaste baan in de zorg, Marco (28) als groepsleider in een woongroep voor sterk gedragsgestoorden met een lichte verstandelijke handicap en Jeanine (26) als pedagogisch medewerker in de jeugdzorg. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) en kregen al snel een relatie. Na de opleiding ging Marco direct aan de slag, Jeanine studeerde door en haalde haar SPH-diploma.

Tweeënhalf jaar geleden kocht het stel een jaren ’30 woning in Deventer, nadat ze eerst in een huurflat waren begonnen. Marco: “Hier willen we ook lang blijven, een afbetaald huis zie ik toch als aanvullend pensioen.” Jeanine: “We zijn expres niet op ons maximum gaan zitten qua hypotheek, zodat één van ons minder kon gaan werken als er kinderen zouden zijn.” Inmiddels is het jonge gezin uitgebreid met Eva (1) en is Marco minder gaan werken: “Jeanine had het eerste jaar ouderschapsverlof en daarna leek mij dat ook wel wat. Bovendien verdient ze als Hbo’er meer, dus financieel was het logisch.”

Jeanine voelt zich op haar plek in de jeugdzorg , Marco kijkt altijd wel rond naar andere functies en zou eigenlijk het onderwijs in willen. “Maar een overstap maak je in deze tijd niet zo snel, helemaal niet als je een vast contract hebt. Wat dat betreft hebben we echt geluk gehad, want we gingen werken in een tijd dat er nog vaste contracten te krijgen waren in de zorg. Dat zie je nu veel minder. Anders hadden we misschien moeilijker een huis kunnen kopen en teveel verdiend om door te stromen naar een groter huurhuis.”

Erg materialistisch ingesteld zijn de Mezzo’s niet. Jeanine: “We vinden het belangrijker om met elkaar leuke dingen te doen en op vakantie te gaan dan om grote aankopen te doen. We sparen ook alvast voor de studie van Eva, want je weet nooit hoe moeilijk het straks zal zijn om een studie te betalen.”