Verloren generatie: Minder gehechtheid aan zekerheden (24 vintage)

Een nieuwe verloren generatie?

Twintigers en dertigers zijn opgegroeid in een tijd van vooruitgang en volwassen geworden in een tijd waarin de bomen niet langer meer tot in de hemel groeien. Hoe beïnvloed de nieuwe economische neergang hun leven en wereldbeeld? Vier portretten van een nieuwe generatie die een weg probeert te vinden in moeilijke economische tijden. Vandaag: Joris Kloppenburg.

Verloren generatie: Minder gehechtheid aan zekerheden - 24 vintage

Arnhem – Zijn Arnhemse flat begint de laatste tijd steeds voller te staan met banken, stoelen en tafels. Joris Kloppenburg (32) zette een paar maanden geleden dan ook een opvallende stap: hij gaf zijn vaste baan als consultant bij PinkRoccade op en startte zijn eigen handel in designmeubels uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Op zijn website www.24vintage.com verkoopt hij nu de ‘vintage’ meubels die hij zelf opsnort via internet en kringloopwinkels.

De weg die leidde naar zijn radicale beslissing was soms een moeizame. Kloppenburg volgde na wat omwegen de HBO-studie gezondheidszorgtechnologie. Dat beviel goed en na zijn opleiding kwam hij terecht bij PinkRoccade. “Ik ben eigenlijk niet zo’n commercieel type, maar wou het toch eens proberen om te kijken of ik me kon ontwikkelen. Dat ging aanvankelijk goed, ik heb er veel geleerd.”

Toch schuurde er iets bij de jonge Arnhemmer. “Ik had vanaf het begin twijfels of ik wel op mijn plek zat, ben ook steeds door blijven solliciteren.” Na vijf jaar besloot hij om een half jaar onbetaald verlof te nemen en een wereldreis door Azië te maken. “Ik was al die jaren alleen maar bezig geweest met werken en de zoektocht naar waardering op mijn werk. Mijn privéleven stond daardoor ook op een laag pitje.” Na terugkomst ging hij weer aan de slag, maar dat liep mis. Kloppenburg zat na een half jaar tegen een burnout aan en belandde in de ziektewet. Aan het einde van een re-integratietraject besefte hij dat het tijd was voor iets anders, waarop Kloppenburg na zes jaar dienstverband ontslag nam.

Designmeubels hadden altijd al zijn interesse en dus was de oprichting van 24Vintage een logisch gevolg. Daarnaast wordt hij nog af en toe ingehuurd door zijn oude werkgever. “Ik hecht nu veel minder aan zekerheden, leef bij de dag. Als ZZP’er werk ik nog steeds veel, maar ik heb ook veel vrijheid. Van dit werk wordt ik veel blijer en dat is uiteindelijk toch het belangrijkste.”