Water leeft tijdens watermanifestatie

Water NatuurlijkZutphen – Mensen op de been proberen te krijgen voor een evenement rondom de waterschapsverkiezingen. Het lijkt op het eerste oog nogal een gewaagde stap voor een bestuurslaag die nog minder zichtbaar is dan de provincie, maar het blijkt te kunnen. In atelier het Pakhuys aan de Zutphense Berkelkade organiseerde waterschapspartij Water Natuurlijk een heuse watermanifestatie. Een hele middag vol met watergerelateerde activiteiten voor jong en oud, van schminken tot een watercafé met ideeënuitwisseling en van proefjes met waterzuivering tot vaartochtjes over de naastgelegen Berkel. Weer eens wat anders dan een verkiezingskraam met folders.

En gezien de redelijke opkomst werkt het dus, want de waterschapsverkiezingen mogen dan misschien niet zo leven, water doet dat bij veel mensen wel degelijk. Vooral als het over de directe leefomgeving gaat. Er viel gistermiddag in het Pakhuys weinig campagnepraat te horen, ook al kon lijsttrekker van Water Natuurlijk Antoinet van Helvoirt er natuurlijk niet helemaal van weg blijven. “Want wat ons onderscheidt is het langetermijndenken, de jeugd enthousiast maken om in contact te komen met water. En verder spannen we ons in voor schoon water, biodiversiteit en mooie oevers.” Als het over water gaat, gaat het tegenwoordig bovendien ook onlosmakelijk over klimaatverandering: “We zullen qua inrichting meer rekening moeten gaan houden met lange periodes van droogte en daar tussendoor korte, heftige natte pieken.”

Die aanpak om de jeugd te enthousiasmeren werkte dus in elk geval gisterenmiddag, want wat is er nou leuker dan een speciale kindervoorstelling over een kikker en water, waterproefjes doen en geschminkt worden? Maar ook voor volwassenen met een hart voor water was er genoeg te doen in het monumentale atelier aan de Berkel. Een expositie over de plastic soep in de oceaan, een film over een roeitocht van Zutphen naar Kampen en muziek, verhalen en gedichten, uiteraard ook over water.

Tijdens het afsluitende watercafé kregen verschillende mensen uit de regio de kans om nieuwe watergerelateerde ideeën uit de doeken te doen. Soms nog zoekend, zoals ateliereigenaar Hein Reitsma die zich afvraagt hoe je binnenstadsbewoners rondom de Berkel meer op de rivier betrokken krijgt. Soms een verslag van ideeën die al uitgevoerd zijn, zoals door de Lochemse oud-wethouder Thijs de la Court over het Berkelpark. En soms ideeën die bijna uitgevoerd gaan worden, zoals het Ecologisch Stadspark door raadslid Christina Oosterhoff. Zo kijkt bijvoorbeeld ook eigenaar van wasserij de IJsselstroom Silvester Veldhoven vanaf de Heufse kant met een frisse blik naar de andere kant van de IJssel. Samen met enkele andere partijen probeert hij een heuse watermolen te realiseren op de plek waar de Berkel de IJssel instroomt om daarmee energie op te wekken. Mensen met een hart voor water zijn er dus genoeg, zo bleek gisteren maar weer eens. Nu nog al die mensen naar de stembus zien te krijgen op 18 maart.