Wissels Groep is van alle markten thuis

Wissels Groep

Zutphen – Een veel Zutphenser bedrijf dan de Wissels Groep is er bijna niet te vinden. Al vele decennia is het bedrijf een bekende naam in de regio. De Wissels Groep is dan ook een echte familieonderneming, die inmiddels al door de derde Wissels-generatie wordt bestuurd. Aan de rand van bedrijventerrein de Revelhorst wordt er door Wissels de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. De bedrijfsactiviteiten beslaan inmiddels een behoorlijk breed terrein. Gerrit Wissels begon in 1920 in de Vijfmorgenstraat met een handel in zand en grind. Tegenwoordig bestaat de Wissels Groep uit drie onderdelen: Wissels Infra, Wissels Afvaltransport Zutphen en de Klinker Milieuadviesbureau. Het werkterrein bestaat uit flink wat onderdelen: grond-, riolering- en bestratingwerkzaamheden, transport, gladheidbestrijding, containerverhuur, bodemonderzoek, de begeleiding bij bodemsaneringen en milieumanagement.

Ruim een maand geleden betrok het bedrijf een splinternieuw pand aan de Verlengde Ooyerhoekseweg. Behalve kantoorruimte bestaat het nieuwe gebouw uit een grote bedrijfshal , verder werd er ook een nieuwe weegbrug aangelegd naast het pand. Daarachter ligt nog een groot terrein waar materiaal ligt opgeslagen en verschillende transportmiddelen klaar staan voor gebruik. Frank Wissels (derde generatie) en Berjan Zandink hebben de dagelijkse leiding over het bedrijf van ongeveer veertig werknemers, maar ook Robbie Wissels (tweede generatie) is ondanks zijn pensionering van begin dit jaar nog steeds actief betrokken bij het wel en wee van de Wissels Groep. “Het is de bedoeling om langzaam af te bouwen, maar ze zijn voorlopig nog niet van me af.” Tot voor kort werden de bedrijfsactiviteiten nog uitgevoerd vanuit de naastgelegen woonboerderij, waar Robbie Wissels en zijn vrouw wonen. Frank Wissels: “Het is nu wat minder informeel geworden, eerder zat je met z’n allen te lunchen in de keuken van de boerderij. Ik neem sinds kort voor het eerst zelf brood mee voor de lunch.”

Robbie Wissels nam samen met zijn vrouw in 1968 het bedrijf over van zijn vader Gerrit. In 1979 kocht hij de grote woonboerderij op de Revelhorst, waar hij flink wat aan verbouwde. Daarvoor was Wissels nog gevestigd op bedrijventerrein de Mars. Het was nog ver voordat het huidige bedrijventerrein de Revelhorst ontstond, vanaf het terrein van Wissels keek je toen nog de weilanden in. Voor Frank Wissels was het redelijk vanzelfsprekend dat hij verder zou gaan met het bedrijf van zijn vader. Wissels senior: “Het is hem met de paplepel ingegoten. Maar het was geen verplichting. In 1995 konden we Bierhof bestratingen overnemen en ik heb hem toen wel gevraagd of hij het bedrijf wou voortzetten, anders was die overname waarschijnlijk niet doorgegaan.”

Met die overname van het Zutphense Bierhof begon Wissels aan een proces van verandering en uitbreiding van activiteiten dat nu met de betrekking van het nieuwe pand pas tot een voorlopig einde is gekomen. De oorspronkelijke zand- en grindhandel was niet meer de hoofdactiviteit, er kwam steeds meer grondwerk, transport en bestratingwerk bij. Vervolgens werd in 2008 het milieuadviesbureau de Klinker overgenomen, dat gevestigd was aan de Burgemeester Dijckmeesterweg in Zutphen. Frank Wissels: “We waren niet perse uit op overnames, maar het waren steeds kansen die voorbij kwamen. Bij de Klinker hebben we tussen kerst en oud en nieuw besloten dat we het gingen doen, zo snel ging dat.” Met het betrekken van het nieuwe pand zijn nu voor het eerst ook al die bedrijfsactiviteiten onder één dak gebracht.

Berjan Zandink kwam in 2007 bij het bedrijf, daarvoor werkte hij bij een groot aannemersbedrijf. Inmiddels is hij samen met Frank Wissels directeur. Zandink is verantwoordelijk voor Infra en het milieuadvieswerk, Wissels is verantwoordelijk voor het transportgedeelte. Zandink: “We hebben nu misschien  veel verschillende activiteiten, maar er zijn wel veel raakvlakken. Doordat we zoveel verschillende dingen doen zijn we heel allround en kunnen we echt maatwerk bieden tijdens projecten. Bovendien wordt er tegenwoordig toch steeds meer specialistische kennis gevraagd, dat kun je alleen bieden als je de samenwerking tussen verschillende disciplines aangaat.” Een nieuw voorbeeld daarvan is de samenwerking die de Wissels Groep onlangs aanging met het bedrijf Witteveen + Bos, dat gespecialiseerd is in bodemonderzoek en -sanering. Door die samenwerking kan Wissels nu ook beter complexe opdrachten op het gebied van bodemsanering aannemen. De veldwerkers van Witteveen + Bos zijn nu bij Wissels ondergebracht.