Zutphenaar voor 30.000 euro opgelicht

Zutphen – Sijmen Schouten had vorig jaar grootse plannen, ondanks het feit dat hij al met pensioen is. De geboren en getogen Zutphenaar houdt namelijk niet erg van stilzitten. Na een leven als leraar en later cameraman bouwde Schouten een huis op bedrijventerrein de Revelhorst in Zutphen, waar hij ook bedrijfsruimten verhuurt. Op een gegeven moment benaderde de zoon van een goede kennis hem omdat hij plannen had om twee franchisevestigingen van de bekende keten Bakker Bart te beginnen. Schouten geloofde in het plan en was uiteindelijk bereid om 30.000 euro te investeren. Alles werd netjes op papier vastgelegd, maar de man verdween met de noorderzon en Schouten heeft tot op heden geen cent teruggezien. Nu vecht hij terug en hoopt nog iets van zijn spaargeld te zien.Opgelicht - 30.000 Euro

Schouten: “De moeder van deze man uit Zutphen ken ik al sinds 1959. Ze leken me te vertrouwen en ik vond het een goed plan. Ik had op dat moment geen enkele reden om aan te nemen dat er iets verkeerd zou gaan en investeerde dus mijn spaargeld; 15.000 euro per vestiging. We zouden samen die twee vestigingen gaan runnen, want ik ben niet iemand die achter de geraniums gaat zitten. Ik ben altijd met van alles en nog wat bezig.”

In de loop van vorig jaar kwam er echter een bizarre wending in het verhaal. Schouten: “Ik werd op een gegeven moment gebeld door de moeder van mijn zakenpartner dat hij zijn vriendin aan het ophalen was die hij eerder op de Dominicaanse Republiek had leren kennen. Vervolgens hoorde ik een tijdje niets van hem, tot de vriendin op een gegeven moment op een politiebureau bleek te zitten. Wat er precies gebeurd is weet ik niet, maar ik heb die vriendin nota bene opgehaald en tijdelijk in huis genomen. Na drie dagen stond vervolgens ineens de vreemdelingenpolitie voor mijn deur, omdat de man zijn vriendin niet bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst aangemeld bleek te hebben. Ondertussen was hij zelf nergens te bekennen. Ik heb toen voor dat meisje ook nog het vliegticket terug betaald.”

De droom om op latere leeftijd nog een kunstje te flikken veranderde langzamerhand in een nachtmerrie voor Schouten. “Die man is een pathologisch leugenaar gebleken, ik ben gewoon opgelicht. Ik krijg nu ook geen contact meer met hem. De politie vertelde me later op het bureau dat ze er niks mee konden doen en dat het een civiele zaak is. Ik heb daarna nog een deurwaarder in de arm genomen, maar ook dat had geen resultaat. Ik vermoed dat hij het geld er doorheen gejast heeft.” Schouten blijft echter strijdbaar en hoopt nu dat hij via de rechter nog iets van zijn geld terug gaat zien. De zitting is op 6 september in de rechtbank Arnhem.